Blog

Efteling, wereld vol wonderen?

LAAT JE NIET BEDONDEREN!

 

De Efteling zoekt nieuwe sprookjes en heeft daarom een wedstrijd uitgeschreven. Iedereen mag nieuwe sprookjes insturen. De 14 beste sprookjes krijgen mogelijk een plekje in een nog te schrijven sprookjesboek. Niet letterlijk hoor, ze dienen slechts ter inspiratie voor Prinses Laurentien van Oranje en schrijver Paul van Loon die het boek gaan schrijven. Een wat mager prijzenpakket, als je kijkt hoe hoog de prijs is die je betaalt voor deze dode mus.

 

Want hoe sympathiek de wedstrijd op het eerste gezicht ook lijkt – wie houdt er nou niet van sprookjes – wie de Algemene Voorwaarden van de wedstrijd leest, ontdekt dat het sprookjespark zelf de rol van kwade genius vertolkt, geflankeerd door ‘boze heks’ Laurentien en Paul van Loon als onvervalste wolf in schaapskleren. Een lang en gelukkig einde blijft voor de ware helden -de schrijvers van de sprookjes- achterwege.

 

Geen rechten

Als je namelijk mee doet aan de wedstrijd en je stuurt jouw sprookje in, dan doe je daarbij direct afstand van ALLE rechten die conform de Auteurswet overdraagbaar zijn. Het sprookje is niet langer jouw intellectuele eigendom, maar van de Efteling. Mocht je daar moeilijk over doen, dan staat in de Algemene Voorwaarden dat je kosteloos je medewerking moet verlenen om de sprookjes in eigendom over te dragen aan de Efteling.

Dit geldt dus niet alleen voor de 14 winnende sprookjes, maar voor ALLE sprookjes die worden ingezonden.

 

Niet meer gebruiken

Maar dat is nog niet alles. De Efteling mag jouw sprookje commercieel gebruiken, zo bepalen ze. Je mag je sprookje, nadat je het hebt geüpload ook niet meer terugroepen, verwijderen, aanpassen of wijzigen. Je kunt, zoals de Efteling het zelf al zegt in de Algemene voorwaarden, geen aanspraak meer maken op jouw verhaal.

 

Sterker nog, als je besluit om na de wedstrijd zelf iets te gaan doen met het sprookje, je wilt het bijvoorbeeld uitgeven, al dan niet in eigen beheer, of je maakt er een theaterbewerking van, je wilt het verkopen aan Hollywood, of wat dan ook… dan moet de Efteling daar vooraf toestemming voor geven. Want het sprookje is namelijk eigendom van de Efteling en dus niet van jou.

Behoor je dus niet tot de winnaars, maar maakt de Efteling over een jaar wel een nieuwe musical aan de hand van jouw sprookje, dan mag dat. Sterker nog, ze hoeven je niet eens in te lichten, want zo stellen ze zelf in de voorwaarden ‘de Efteling zal niet informeren over wanneer, op welke wijze en of het bestand wordt gebruikt.’

 

Diefstal

Ik vind het schofterig dat de Efteling deze voorwaarden op stelt. Maar des te schokkender vind ik het dat een gerespecteerd schrijver als Paul van Loon én de oprichter en erevoorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven Prinses Laurentien van Oranje aan deze intellectuele diefstal meewerken en zich hiervoor lenen.

Het boek dat ze gaan schrijven heeft al een titel, ‘de Sprookjessprokkelaar’. Die titel lijkt me niet ver bezuiden de waarheid.

 

Marieke van Bolderen

De Ervaarmakelaar